Viața în autoizolare: de la periferie la periferice

Abia aștept să văd cum vor decurge discuțiile online despre periferice, dintre profesoarele alea născute gata fete bătrâne, la periferie, a căror unică problemă (ante pandemie) era că elevii nu poartă uniformă și elevii cărora nici nu le pasă, nici nu vor, nici nu înțeleg, pe următoarele teme:

  1. firewall
  2. proxy
  3. https
  4. save as…
  5. partiție
  6. sistem de operare
  7. de ce nu se leagă MacOS la Windows și viceversa
  8. completați și voi

LATER EDIT:

toată discuția secondată de o mamă care știe că pc-ul se bagă în priză sau vreo bunică/mătușă care încă e convinsă că într-un calculator este însuși diavolul, deoarece copiii ar trebui să sară coarda în fața blocului, nu să stea cu ochii în monitor. Și iată că titlul, deloc întâmplător „De la periferie la periferice”, capătă contur.

Vor apărea discuții pe tema absenteismului la ore, discuții care vor fi mediate, improbabil, de către specialistul IT al școlii:

  1. nu s-a putut realiza conexiunea la server
  2. serverul școlii răspundea la ping, dar platforma nu mi-a permis accesul
  3. platforma mi-a dat răspunsul că a fost atins numărul maxim de utilizatori
  4. eu folosesc Chrome, de ce îmi cere Mozilla?
  5. de unde descarc Inernet Explorer? (LOL)
  6. antivurusul mi-a blocat accesul la platforma școlii
  7. cum șterg poza încărcată pentru lecție? Era din colecția fratelui meu unde „Steel” este substantiv propriu. (PornHub)
  8. mai completați și voi

După ani și ani, în care copiii au fost cu mult peste capacitatea de a pricepe online-ul, a cadrelor didactice, ne vedem în fața paradigmei în care rolurile se inversează. Și cum „așa ne-a spus doamna” este încă un fel de literă de lege, stau și mă întreb cum naiba va avea dreptate Cortana, atunci când „doamna a zis” sau Alexa, atunci când „doamna ne-a arătat” sau chiar însuși Google, înaintea doamnei care „știe ea”? Din nou, de la periferie la periferice, nu-i așa?

Iată așadar, că după ani la rând, în care am fost convinși că Abramburica de la Educație e tot ce poate fi mai incoerent și mai rău pentru sistemul educațional românesc, apare această Anisie care reușește să dinamiteze efectiv, cam tot ce rămăsese, cu greu, în picioare. Iar faza aia din lege care spune că părinții vor achiziționa laptotp-uri, tablete (să fim serioși, o tabletă sau un telefon mobil sunt ineficiente în acest caz), stau și mă întreb cum, într-o familie unde să zicem că mama e casnică deoarece… e casnică, iar tatăl este în șomaj tehnic sau concediu fără plată, se vor putea realiza economii astfel încât cei minimum 2000 de lei necesari achiziționării unui laptop să nu fie un efort care va destabiliza definitiv situația financiară și așa precară… Iar unde-s deja doi copii în familie, Dumnezeu cu mila!

Era un pas necesar, nu-i așa?

Tranziția de la wc în fundul curții la pc cu WIndows 10 preinstalat e ceva firesc. Tranziția de la coceanul de porumb, care înlocuiește hârtia igienică, la mouse optic e din nou ceva natural și neforțat. „Update sistem”, „scanare antivirus”, „back-up”, „executabil” etc, versus „dii la loc!” „hăis & cea!”, „hai la troacă!”! Hai cu perifericele în periferie!

Chiar nu i-a trecut niciunui cap luminat prin creier  că aia e: a venit pandemia, ne paște ceva criză mondială, s-a predat până în martie, gata fraților! Ce se întâmplă dacă nu se mai predă nimic din materia și-așa inutilă care a rămas nepredată din anii terminali? NIMIC! Se poate recupera ușor, se poate încorpora în materia din anul I de liceu, în anul I de facultate etc. OK, în clasa a IV-a se mai învață chestii de care e nevoie. La fel de clar, și cu și fără ele, copiii din clasa a cincea nu vor fi dați afară din România. Dar să pui tu acum o țară întreagă să-și cumpere computere pentru ca niște profesori bătrâni și îmbătrâniți de rutină să se facă că predau ceva ce niște copii plictisiți de moarte se vor face că învață, mi se pare apocaliptic de idiot. Și înfiorător de scump. Sau cineva, „acolo sus” are niscai stocuri de computere și imprimante, monitoare și periferice, care trebuie vândute, acum pe timp de criză? Sau s-a deschis sezonul „parandărătului” și primăriile care au primit banii necesari, se vor înghesui să achiziționeze tot ce e necesar, evident la prețuri despre care nu vreau să vorbesc, dar pe sistemul „de la 10 lei cutia de măști chirurgicale la 5 lei/masca e doar un pas”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.