O victorie de moral

 Klaus Iohannis a iesit presedinte, cu un scor mai mult decat clar. Chiar si asa, nu putem vorbi decat despre o victorie de moral. Da, moralul e moral, este nevoie ca el sa fie ridicat, pentru ca speranta moare ultima. Primul care moare este moralul. Apoi vine speranta…

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis presedinte inseamna un prim pas catre o anumita normalitate. Acceptata de vreo 55% dintre romani, insa atentie, nedorita de restul de 45%. Ceea ce nu e putin! Insa cine isi imagineaza ca  gata, din 22 decembrie 2014 lucrurile se vor petrecein trara ca in Germania, se inseala. Victoria uneia dintre parti este departe. Puterea se afla inca in barca ciudatului USL 2.0. Executivul e al lor, Parlamentul e al lor, majoritatea e a lor, banii sunt la ei.

Victor Viorel Ponta este inca primul ministru al Romaniei. Nu are cine sa-l schimbe. Klaus Iohannis poate sa-l demita. Asa,si? Tot majoritatea propune viitorul prim-ministru. Majoritate care nu este la PNL. Majoritate care nu este nici la defunctul ACL.
Si daca prin absurd Ponta ar lasa fraiele Guvernului Romaniei, urmatorul prim-ministru tot de la PSD ar fi numit. Si batalia este departe de a se fi incheiat. Moralul? Da, avem un moral bun. Asta zic toti despre ei insisi.

Adevarata batalie, cea care nu mai conteaza doar din punct de vedere moral, este cea din anul 2016. Alegerile locale si parlamentare sunt cele care stabilesc unde se inclina balanta puterii. Si acolo nu mai vorbim despre o batalie cu un final care sa conteze doar moral.

Alianta PSD-UNPR-PC, despre care unii analisti pretind ca se va destrama pe fondul pierderii alegerilor prezidentiale, nu are niciun motiv sa dispara. Sunt la guvernare. Au in mana legislativul, executivul, fondurile, tot. Cine se ridica de la masa pusa, plina de bunatati, si pe un fond moral, o moralitate excesiv-obiectiva si autopunitiva, total atipic romaneasca, sa zica „Ma duc in negura necunoasterii, prefer sa stau la coada sa vad ce imi pica de la masa bogatilor!”?

Dimpotriva, membrii PSD-UNPR-PC vor strange randurile, vor invata ce e de invatat din lectia asta dura si usturatoare, apoi vor face totul ca nu numai sa ramana la putere (la guvernare), ci sa-si asigure un avantaj majoritar si mai confortabil. Astfel ca din anul 2016 sa nu le mai sufle nimeni in ciorba.

De cealalta parte, liberalii, asa cum ii cunosc eu, sunt in stare sa se culce pe urechea invingatorului. Si sa lase garda jos. Si in perioada care urmeaza vor fi multe ispite. PFA-uri ca al lui Calin Popescu Tariceanu vor mai fi. Nociv si abil ca o prostituata cu vechi state in campul muncii, Tariceanu va momi cat de multi liberali poate si ii va aduce in PFA-ul sau pana cand o va pune de un SRL. Va momi si alti drept-credinciosi crestin-ortodocsi. Poate ca n-are nici macar carisma si cu atat mai putin importanta PMP-ului Elenei Udrea, insa are ceva ce blondei ii lipseste momentan: acces la putere, la fonduri, la titluri, la numiri in functii. Are ce-i trebuie ca sa mai rupa cate ceva de la un PNL supus greselilor, ca orice partid constituit din muritori.

Batalie de moral? Sa va fie de bine. Avem presedinte liberal. E si neamt. Insa desi cu un moral mai slab in aceste zile, in jurul sau se afla o Mare Rosie. Care nu sta cu mainile in san. Si care nu doarme. Si care are si ea acces la internet, Facebook, cai de comunicare, social/new/classic media. Pe care le va folosi.

Este drept si repet: victoria in alegeri este un rezultat de moral. Avem un presedinte moral. Si german. Care a castigat aproape singur, impotriva unui sistem. Ca nu dragostea pentru liberali a propulsat candidatul aproape necunoscut, venit din Sibiu, in functia de presedinte. Insa vine acum lupta la baioneta. Lupta unde partidele conteaza mult mai putin ca inainte. Cand candidatul local este sau nu sustinut de cetatenii satului in care candideaza. Cand poate fi el pesedist sau liberal, daca lumea nu il vrea, se duce cu tot cu partidul sau in istoria satului. La care ecuatie adaugam unica variabila prezenta vesnic: votul celor care in indiferent de vreme politica au votat PSD. Ca votul de dreapta a fost mereu fragmentat. Si cu moral, si fara moral, X-ul din ecuatie se numeste interes. Politic, social, financiar, tot interes se cheama.
Interesul de partid este ultimul care conteaza, mai putin cand vine vorba de PSD.

Asa ca, de incheiere, astia de aveti acum un moral bun, vedeti ce faceti cu el! 2016 nu este atat de departe cum pare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.