Ma intrebam zilele trecute cam care este rolul relevantei scrierilor diferitelor medii de exprimare din online. Cat le pasa agentiilor de media, agentiilor de PR, PR-ilor insisi si de ce nu, publicului cititor de nivelul de relevanta al scrierilor? Care este targetul acestor scrieri, cine le citeste, de ce si unde duc diferitele campanii si promovarea noilor medii de exprimare? Si am facut un exercitiu interesant.
Luand ca punct de plecare site-ul Masini.ro, unde cu ocazia lansarii nationale a modelului Ford Fiesta, alaturi de inca doi jurnalisti auto, am facut un drum pana in creierii Vaii Prahovei cu Fiesta 1.0 EcoBoost. Scriam atunci ca masina consumase, la drum lung, 7,5 l/100 km. Si ca in oras, surprinzator, consumul scazuse. Imediat, pe site a aparut un comentator care mi-a dat peste mana, spunand ca el are un Focus care consuma infinit mai putin si ca probabil oi fi eu un diletant. Asta in conditiile in care conduc de prin 1986…
La ceva vreme dupa, Ciubotaru ia in teste un Ford Focus, tot cu motorizarea 1.0 EcoBoost, care ii consuma 7,8 l/100 km. Nimeni nu se scandalizeaza, consumul e normal, iar reviewul, trecand peste latura sa deloc epica in ale aducerii informatiilor despre masina, se situeaza in sfera anostului scris pe internet.
Paradigma care se nascu e urmatoarea: cat conteaza pentru public faptul ca un blogger, specialist in de toate, scrie mai nimic despre o masina? Ce beneficii are Ford, de exemplu, in urma acestui review banal?
Citind numarul de comentarii si relevanta lor, pot spune ca povestea lui Ciubotaru se reduce la a fi un simplu post pe un blog, citit strict de publicul sau normal si zilnic (fara a pune botii, crawlerii si spiderii la numaratoare), cu valoare de relevanta aproape zero. Asta pentru ca nimeni nu pune intrebari tehnice despre masina, nimeni nu o compara cu concurenta din segment, nimeni nu cere detalii despre preturi si echipari, pentru ca nimeni dintre cei care-l citesc pe Ciubotaru nu este de fapt in cadrul targetului Ford: CUMPARATORUL.
Cine pierde in aceasta ecuatie?
Pai BDT Motors, care a dat degeaba o masina la teste si probabil a mai si cotizat un leu-doi, ptr ca niciun blogger nu face reclama degeaba.
Mai pierde cel cu adevarat interesat de masina, pentru ca in loc sa gaseasca informatia relevanta si profesionist abordata, o gaseste pe un blog generalist, trecand cu usurinta peste el, din motive de lipsa de expertiza a textului si autorului si valoare informationala auto aflata la nivelul de 0-0,5% concludenta.
Pierde si presa auto, pentru ca in loc sa fie prima care primeste masini la teste si sa scrie despre ele, trebuie sa stea la rand dupa fel de fel de bloggeri si bloggerasi. In plus imaginea presei auto va iesi stirbita din aceasta poveste, deoarece cititorii comuni ai celor doua medii de exprimare, vor concluziona ca este o problema: de ce nu a primit Masini.ro, caci folosisem acest exemplu, noul Focus 1.0 EcoBoost in teste si l-a primit un blogger? Si ideea se extrapoleaza rapid, deoarece in situatia asta, adica fara sa fi testat acest model cu aceasta echipare, se afla cam 85% din presa auto romaneasca, care se mai afla undeva, vag, in zona de plutire.
Ahh si bomboana pe coliva: daca vrei un Focus in drive test, poti apela la Ciubotaru. Cool, nu? Sa intrevede un nou ambasador de brand?
Nu mai aduc in discutie nivelul de senilitate al unui review, facut din nefericire tot pe un model Ford, de catre cvasipriceputa si atotscriitoarea Raluca, aka Raluxa, care a balmajit niste idei despre Ford Ranger, care pur si simplu o chema la joaca. (Poate ar fi bine ca bloggerii sa se abtina de la a fuma diferite chestii care scot fum, in timpul si dupa condus, iar mai apoi in timpul scrierii reviewului respectiv)
4 răspunsuri
Spui că ești la volan de prin ’86. Eu, pe vremea aia, îmi pătam degetele de cerneala din călimară și tot am auzit de nepotisme și alegeri pe bază de astfel de criterii. 🙂
Nepotismul si favoritismele nu s-au inventat de cand cu nevoiasii astia de bloggeri infratiti cu agentiiile. Astia doar au perfectionat sistemul de piscotareala.
Și atunci cum crezi că poți eradica asemenea comportament? Pare-mi-se că te lupți cu morile de vânt. Oameni ca tine sunt din ce în ce mai puțini.
Asta e ideea, sa nu mai fim atat de rari, astia de avem ce spune si mai si stim s-o spunem. Ahh si sa fim ceva mai vocali, ca de luat, nu mai are nimeni ce se na ia, zic 😉